Wij brengen u in beweging

Wieringen - Wieringermeer

Psychosomatische oefentherapie

Bent U nog in balans?
Onze maatschappij stelt hoge eisen aan ons. Zowel privé als in ons werk komen we dit tegen. Werkdruk, conflicten, frustraties of ingrijpende gebeurtenissen… De een kan er beter mee omgaan dan de ander.
Wat is er mis met spanning en stress? Niets! Spanning is nodig om te kunnen presteren. Hoge werkdruk of een drukke thuissituatie is geen probleem, zolang er maar sprake is van herstel.
Wat door de één ervaren wordt als stress, kan voor de ander juist een uitdaging zijn. Je herstelt in rustmomenten, momenten waarin je kunt ontspannen.
Maar soms kan gezonde stress óngezond worden. Er kunnen stress- en spanningsklachten ontstaan wanneer het evenwicht tussen de fysieke(lichamelijke) en mentale(geestelijke) belastbaarheid uit balans raakt. Zowel overbelasting als onderbelasting kan klachten geven.

Stress uit zich vaak in allerlei lichamelijke reacties. Ook is er regelmatig sprake van steeds terugkerende of chronische klachten. Klachten die op deze manier ontstaan, noemen we psychosomatische klachten (psyche = geest, soma = lichaam).

Psychosomatische oefentherapie geeft u inzicht in de relatie tussen uw lichamelijke klachten en de achterliggende psychosociale oorzaken. U ontdekt en u leert mogelijkheden om uw gezondheid positief te beïnvloeden. De therapeut leert u weer signalen van uw lichaam te voelen en hiernaar te luisteren en uw gedrag te veranderen. Het leren omgaan met de stressfactoren en het leren ontspannen spelen hierbij een centrale rol.

Voorbeelden van psychosomatische klachten zijn:

Lichamelijke klachten: algehele vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten, nek- en rugklachten, hoofdpijn, rsi/KANS, buikklachten, benauwdheid, hyperventilatie, hartkloppingen.

Psychische klachten: prikkelbaarheid, piekeren, het zich moeilijk kunnen concentreren, neerslachtigheid, angstgevoelens, onzekerheid, rouw en verlieservaringen, overspannenheid, burn-out.

Sociale componenten: conflicten, verminderde prestaties, verminderde motivatie, ziekteverzuim.

Ben je geïnteresseerd of wil je informatie?
Neem contact op met Hanneke (hanneke@mensenco.nl / 0227 - 501361 / 0227 - 592374).